Geschreven door:

Monitr

bijgewerkt op:
June 9, 2023
6
min

Vlaamse start-up automatiseert financiële rapportering en cash flow forecasting voor accountants

Toon Samenvatting
Verberg samenvatting

Accountants en financiële dienstverleners worden geconfronteerd met een verandering in hun functie doordat ondernemers steeds meer op zoek zijn naar proactief advies en een dieper inzicht in hun financiële situatie. Tegelijkertijd is tijd een kostbaar goed, vooral wanneer het gaat om het verstrekken van advies. Maar kan je als financiële dienstverlener van deze trend profiteren? 

Een adviesrol via digitalisering en real-time data

Meer dan de helft van de ondernemers verwacht dat hun accountant hen coacht en adviseert. Uit de MKB-Barometer blijkt dat financiële dienstverleners steeds meer digitalisering omarmen om processen te automatiseren. Dit stelt hen in staat om hoogwaardige kwaliteit te leveren, de groeiende personeelsbehoefte aan te pakken en de druk op winstmarges te verlichten. Opvallend is dat 47% van de accountants de ambitie heeft om een adviesrol te ontwikkelen. Hierbij spelen real-time data en gecentraliseerde klantinformatie een cruciale rol.

Automatisering van efficiënte rapportageprocessen wordt steeds meer erkend als een waardevolle bijdrage aan innovatie en verbetering binnen accountantskantoren. Volgens 42% van de accountants speelt automatisering een cruciale rol. Het vermindert tijdrovende taken en verhoogt de nauwkeurigheid van rapporten. Hierdoor hebben accountants meer tijd voor waardevolle analyses en strategische besluitvorming.

‍Efficiëntie en geautomatiseerde rapportage voor accountants

Als reactie op deze opkomende trend heeft Monitr, een start-up gevestigd in Vlaanderen, zich gespecialiseerd in het automatiseren van financiële rapportage en cashflow forecasting voor accountantskantoren in België en Nederland. Hun intuïtieve systeem stelt accountants en financiële dienstverleners in staat om zonder enige moeite financiële rapportages te genereren. Bovendien is het platform naadloos geïntegreerd met toonaangevende softwarepakketten, waaronder Exact Online, Twinfield, Yuki, Xero en andere, zodat gebruikers real-time updates kunnen maken van hun rapportages en cashflowprognoses.

Bovendien gaat Monitr verder dan alleen rapportgeneratie. Hun platform omvat ook rekenmodules en integraties met operationele tools, waardoor gebruikers hun liquiditeitsprognoses kunnen opstellen zonder afhankelijk te zijn van foutgevoelige spreadsheets. Deze benadering speelt in op de groeiende vraag naar geautomatiseerde oplossingen in de financiële sector. Dit stelt hen in staat om waardevolle tijd vrij te maken voor diepgaande analyses en strategische besluitvorming, terwijl ze kunnen vertrouwen op actuele en betrouwbare financiële rapporten en het voorspellen van cashflow.

De transitie naar pro-actief advies & vooruitzicht

"Om klaar te zijn voor de wensen van klanten nu en in de toekomst willen we ambiëren om vooruit te denken en pro-actief te adviseren. Enkel, dit kost tijd. Daarom is het belangrijk om in te zetten op digitalisering en het stroomlijnen van processen. Het beschikken over accurate en up-to-date cijfers is daarom geen sinecure.
Op deze manier biedt een Monitr een perspectief om alle financiële data in één bron te centraliseren. Daarbuiten is het eenvoudig om snel scenario’s opstellen. Dit maakt het makkelijker om betere beslissingen te maken en in real-time samen met je klant, op basis van accurate en up-to-date cijfers je prestaties inzichtelijk te vergelijken ten opzichte van je vooropgesteld budget." Aldus Maarten Smulders - GetMonkeys (winnaar: Exact Cloud Award)

Kans voor de accountant

Voor financieel dienstverleners kan het een mooi instrument zijn om hun adviesfunctie uit te breiden. Met Monitr kan de accountant de financiële rapportages voor een klant aanvullen met waardevolle rapportages over de toekomstige liquiditeit.

Uiteraard kan een ondernemer in theorie dergelijke cashflow prognoses zelf opstellen. Maar in de praktijk blijkt toch dat de meeste ondernemers dit bij voorkeur samen met de accountant doen of dit zelfs helemaal aan een accountantskantoor uitbesteden. Begrijpelijk: de accountant beschikt als geen ander over de sectorkennis en de financiële expertise die nodig zijn om realistische prognoses te maken. 

Hij kan in Monitr voor elke klant een dashboard op maat maken, zodat prognoses niet meer in foutgevoelige of tijdrovende spreadsheets hoeven plaats te vinden. Veel accountantskantoren streven ernaar om hoogwaardige zakelijke en financiële diensten te verlenen. De automatisatie van financiële rapporteren en liquiditeitsprognoses, is daarom zeker een extra stap in de goede richting, voor accountants en financiële dienstverleners die ambiëren uit te groeien tot aanbieders van 'pro-actief' advies. 

Over Monitr

Monitr is een innovatieve start-up in België die zich richt op schaalbare rapportering en real-time cashflow prognoses. Ze zijn erkend als een van de meest innovatieve start-ups in België tijdens de Big Score in 2022. Met hun baanbrekende aanpak en sectorgerichte berekeningsmodules biedt Monitr nauwkeurige prognoses die rekening houden met belangrijke factoren zoals personeelsbezetting, openstaande debiteuren- en crediteurenposten, BTW en andere invloedrijke aspecten.

Bron:

Exact Accountancy (2023) - MKB Barometer 2023 - Uitkomsten mkb Nederland [Sectorrapport]. Geraadpleegd van https://files.exact.com/static/web/pdf/mkb-barometer/2023/NL-ACY-mkb-barometer-sectorrapport.pdf

Monitr

Geschreven door:

Monitr, genomineerd door Volta Ventures, plaatst zich op "The Big Score 2022" als één van de 40 meest prestigieuze start-ups in België. De nominatie werd aan Monitr toegekend vanwege zijn innovatief vermogen om cash flow forecasting voor KMO's te automatiseren.

Veelgestelde vragen

Wat is het voordeel van je boekhouding te linken aan je cashflow software?

Monitr biedt een geautomatiseerde koppeling met je boekhouding, waardoor je altijd een actueel beeld hebt van je prestaties t.o.v. je vooropgesteld budget. Hierdoor kun je je bedrijfsprestaties diepgaand analyseren met behulp van een balans, resultatenrekening en cash flow statement. Daarnaast kun je de rapportagestructuur volledig aanpassen aan de behoeften van je bedrijf. Start met een best practice rapporteringsschema, dat speciaal is afgestemd op jouw sector, of importeer een bestaand schema vanuit je boekhoudpakket. Met Monitr kun je ook eenvoudig en in real-time je budget opstellen, je cash flow simuleren en je prestaties in één oogopslag vergelijken met je vooropgestelde budget.

Wanneer je Monitr met je boekhouding koppelt zorg je ervoor dat je cijfers en je cashflow forecast automatisch en in Real-Time bijwerkt.

⏩ #1: Real-time - geen dubbele invoer:

Op het moment dat er een wijziging in je boekhouding plaatsvindt, dan wordt deze automatisch met Monitr gesynchroniseerd. Dit zorgt ervoor dat je zelf niets moet invoeren en verder elke vorm van manuele invoer of dubbele invoer wordt beperkt.

⏩ #2: Accuraat - real-time:

Verder maakt Monitr gebruik van een indirecte cashflow forecasting methode. Dit betekent dat je budget wordt opgebouwd vanuit je boekhouding. Op deze manier neem je niet zomaar cijfers uit het verleden over en rijkt je cashflow forecast verder dan inkomsten en uitgaven alleen.

⏩ #3: Interactief - inzichtelijk:

Aangezien Monitr een real-time platform is, word je data ook in real-time weergegeven. Verder kan je in Monitr je data indelen en uitsplitsen op basis van analytische assen, beschik je over een uitgebreide rapporteringstructuur; die zowel een balans, resultatenrekening en een cashflow statement omvat. En is diezelfde structuur interactief en geheel aanpasbaar.

Op deze manier kan je gebruik maken van drill-down navigaties en je prestaties op elk niveau, inzichtelijk en in real-time vergelijken ten opzichte van je vooropgesteld budget en met wat er effectief in je boekhouding staat.

Wat doet Monitr en hoe verschilt Monitr van zijn concurrenten?

Monitr integreert met je boekhouding, je operationele tools en gebuikt live data om je cashflow in real-time te berekenen. Dit zorgt ervoor dat je cijfers steeds in real-time bijgewerkt en je niet zomaar cijfers uit het verleden doortrekt. Doordat je budget in real-time berekent, verkrijg je een betrouwbaarder beeld van de effectieve kosten en opbrengsten en is het mogelijk om op een accurate manier je cashflow te simuleren, op zowel korte als lange termijn.

Wat doet Monitr en hoe verschilt Monitr van zijn concurrenten? Duik mee achter de schermen en bekijk onze pitch op de The Big Score.

💡Wat is the Big Score?

The Big Score is een tech event om de 40 meest veelbelovende start-ups & scale ups onder de aandacht te brengen en in contact te brengen met internationale tech investeerders en innovators.

💡Hoe verschilt Monitr van andere concurrenten?

Hoewel iedereen een prognose kan maken, oefent de manier waarop ze berekend wordt, een grote invloed uit op de betrouwbaarheid van je resultaat. Om deze reden doet Monitr de volgende zaken fundamenteel anders.

⏩ #1: We trekken geen cijfers uit verleden door

Het opmaken van je forecast op basis van cijfers uit verleden, is eenvoudig, maar vaak inaccuraat. Daarom berekent Monitr je cash flow in real-time. Hierdoor trek je geen cijfers uit het verleden door en wordt je budget automatisch vanaf nul opgebouwd o.b.v. je boekhouding, budget modules en live integraties.

⏩ #2: We maken gebruik van budgetmodules

Een budget module omvat een stap voor stap configurator om op een specifieke manier je cashflow te berekenen. Zo kan je in enkele klikken een cashflow forecast samenstellen en bijsturen met live data. Dit geef je bijkomend ook een accurater en een betrouwbaar beeld te krijgen, van je cashflow op zowel een lange als een korte termijn.

⏩ #3: We bouwen je budget volledig op vanaf 0

Tot slot maakt gebruik van een bottom-up methode. Hierdoor wordt je forecast opgebouwd vanaf 0. Dit zorgt ervoor dat je niet zomaar cijfers uit verleden doortrekt. Wat maakt dat je een betrouwbaar beeld krijg van je effectieve kosten en opbrengsten en je forecast ook betrouwbaarder wordt, op lange en korte termijn.

Is het mogelijk om mijn eigen rapporteringsstructuur te behouden?

Met het mapping schema bepaal je eenvoudig hoe je rekeningen wilt uitsplitsen en opnemen in je cashflow forecast en financiële rapportering. Je hebt twee opties: als je boekhoudpakket het toelaat, kun je je rapportagestructuur direct importeren voor een snelle set-up. Is dit niet mogelijk, dan biedt Monitr de flexibiliteit om te starten met een sectorspecifieke template of om je eigen rapportagestructuur volledig aan te passen op maat. Dankzij een automatische koppeling met je boekhouding ben je verzekerd dat je cijfers automatisch worden bijgewerkt, waardoor je altijd over actuele en up-to-date cijfers beschikt.

Met het mapping schema bepaal je eenvoudig hoe je rekeningen wilt uitsplitsen en opnemen in je cashflow forecast en financiële rapportering. Je hebt twee opties: als je boekhoudpakket het toelaat, kun je je rapportagestructuur direct importeren voor een snelle set-up. Is dit niet mogelijk, dan biedt Monitr de flexibiliteit om te starten met een sectorspecifieke template of om je eigen rapportagestructuur volledig aan te passen op maat. Dankzij een automatische koppeling met je boekhouding ben je verzekerd dat je cijfers automatisch worden bijgewerkt, waardoor je altijd over actuele en up-to-date cijfers beschikt.

Welke rapportage mogelijkheden biedt Monitr voor accountants

Monitr Lite is gericht op het real-time rapporteren van tussentijdse cijfers en biedt een gedetailleerde balans, resultatenrekening en cashflow statement. Elk rapport is volledig personaliseerbaar en kan snel gepersonaliseerd worden op basis van templates. Monitr Premium gaat een stap verder en biedt geavanceerde mogelijkheden zoals het in real-time visualiseren van je cashflow en het gebruik van een rolling forecast. Monitr Premium is perfect voor klanten die diepgaande financiële analyses willen uitvoeren en strategische beslissingen willen onderbouwen met ive data, financiële scenario's & real-time cashflow forecasting.

Monitr Lite is gericht op het real-time rapporteren van tussentijdse cijfers en biedt een gedetailleerde balans, resultatenrekening en cashflow statement. Elk rapport is volledig personaliseerbaar en kan snel gepersonaliseerd worden op basis van templates. Monitr Premium gaat een stap verder en biedt geavanceerde mogelijkheden zoals het in real-time visualiseren van je cashflow en het gebruik van een rolling forecast. Monitr Premium is ideaal voor klanten die met hun cijfers een stap verder willen en strategische beslissingen inzichtelijk willen maken via scenario's in combinatie met live data.

Hoe kan ik mijn financiële rapportering en cashflow personaliseren?

Monitr maakt het eenvoudig om je financiële rapporten en cashflow te personaliseren. Door je boekhoudrekeningen direct te koppelen aan een aanpasbare rapporteringsstructuur, elimineert het platform dubbele invoer en houdt het je data automatisch up-to-date. Je kunt zelfs je rapportschema's real-time aanpassen zonder de betrouwbaarheid van je boekhouding te beïnvloeden. Of je nu kiest voor de gebruiksvriendelijke sector-specifieke templates of je eigen ontwerpen gebruikt, Monitr biedt de flexibiliteit om je rapporten volledig af te stemmen en te automatiseren op basis van de behoeften van je klanten of je kantoor.

Monitr maakt het eenvoudig om je financiële rapporten en cashflow te personaliseren. Door je boekhoudrekeningen direct te koppelen aan een aanpasbare rapporteringsstructuur, elimineert het platform dubbele invoer en houdt het je data automatisch up-to-date. Je kunt zelfs je rapportschema's real-time aanpassen zonder de betrouwbaarheid van je boekhouding te beïnvloeden. Of je nu kiest voor de gebruiksvriendelijke sector-specifieke templates of je eigen ontwerpen gebruikt, Monitr biedt de flexibiliteit om je rapporten volledig af te stemmen en te automatiseren op basis van de behoeften van je klanten of je kantoor.

Hoe kan ik als accountant cashflow forecasting voor meerdere klanten automatiseren?

Monitr laat je toe om de rapportering per bedrijf te personaliseren op basis van vooraf geconfigureerde sector templates of een reeds bestaande rapporteringsstructuur te importeren vanuit een boekhoudpakket. Tot slot kan elk rapport gepersonaliseerd worden via het mappingsschema of een template om per bedrijf te bepalen hoe hun cijfers worden opgesplitst en weergeven in hun financiële rapportering en hun cashflow forecast. Mits alle bedrijven in Monitr gebruik maken van een koppeling met je boekhoudpakket ben je er verder van verzekert dat je cijfers per klant automatisch worden bijgewerkt en je steeds over een up-to-date en betrouwbaar overzicht beschikt.

Monitr laat je toe om je klanten te centraliseren binnen één platform. Verder is het mogelijk om de rapportering per bedrijf te personaliseren op basis van vooraf geconfigureerde sector templates of een reeds bestaande rapporteringsstructuur te importeren vanuit een boekhoudpakket. Tot slot kan elk rapport gepersonaliseerd worden via het mappingsschema of een template om per bedrijf te bepalen hoe hun cijfers worden opgesplitst en weergeven in hun financiële rapportering en hun cashflow forecast. Mits alle bedrijven in Monitr gebruik maken van een koppeling met je boekhoudpakket ben je er verder van verzekert dat je cijfers per klant automatisch worden bijgewerkt en je steeds over een up-to-date en betrouwbaar overzicht beschikt.

Is het mogelijk om een testcase op zetten?

Ja, we kunnen een testcase voor je opzetten. Dit kan op basis van een bestaande klant of fictieve data. Neem contact op met een van onze specialisten om je specifieke eisen te bespreken voor een betrouwbare testcase voor jouw kantoor.

Ja, we kunnen een testcase voor je opzetten. Dit kan op basis van een bestaande klant of fictieve data. Neem contact op met een van onze specialisten om je specifieke eisen te bespreken voor een betrouwbare testcase voor jouw kantoor.

Is het mogelijk om contact op te nemen met referenties?

Het is mogelijk om contact op te nemen met referenties. Monitr beschikt over referenties in zowel België als Nederland. Voor meer informatie: neem hiervoor eerst contact op met een van onze specialisten.

Het is mogelijk om contact op te nemen met referenties. Monitr beschikt over referenties in zowel België als Nederland. Voor meer informatie: neem hiervoor eerst contact op met een van onze specialisten.

Andere bekeken ook

Vraag een gratis gepersonaliseerde testcase aan of bespreek vrijblijvend de mogelijkheden voor je kantoor

Ik wil een demo

Vraag een testcase aan voor je bedrijf? Ik wil een test case

Maak een keuze over het gebruik van uw cookie-instellingen. Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring beter te maken. De beperkte ervaring ontzegt cookies en kan mogelijk uw gebruikerscomfort beïnvloeden. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie of klik op de knop geavanceerd om uw persoonlijke voorkeuren manueel te wijzigen.