Geschreven door:

Monitr

bijgewerkt op:
January 11, 2023
4
min

Vlaamse fintech ontwikkelt SaaS platform om cashflow forecasting te automatiseren voor KMO’s

Toon Samenvatting
Verberg samenvatting

1 op 3 kmo’s zit door geld­reserves heen

Volgens een analyse uitgevoerd door dataspecialist Graydon Creditsafe in opdracht van Unizo kampt een groot aandeel van Vlaamse kleine en middelgrote bedrijven (KMO's) met onvoldoende financiële reserves om hun dagelijkse werking te garanderen en normale bedrijfsrisico's te dekken. Door de indexering van de lonen van meer dan 500.000 bedienden in januari 2023 komt deze voor veel ondernemingen nog verder onder druk.

Veel KMO’s in Vlaanderen hebben moeite om hun toekomstige cash positie te bepalen, wat in tijden van crisis, indexering en hoge inflatie bijzonder belangrijk is. Ondernemers baseren in realiteit vaak beslissingen op intuïtie, terwijl ze eerder een inzichtelijke blik op hun financiën nodig hebben en een houvast over hoe hun omzet zal evolueren.

Daarom is het voor KMO's cruciaal om goed in te schatten hoe groot hun financiële reserves zijn. Tot op de dag van vandaag blijft dit echter een struikelblok. Veel ondernemers kunnen vandaag de dag geen inzichtelijk antwoord bieden op waar hun geld naar toe gaat en hoe hun cash positie zal evolueren binnen 1 maand, 6 maanden, of 1 jaar. 

Ondanks deze onzekerheid hebben veel ondernemers een beperkt zicht op hun cijfers en sturen ze vooral op hun buikgevoel. Een probleem dat een Vlaamse fintech start-up wil aanpakken door cash flow forecasting via een SaaS platform te automatiseren voor KMO’s.

“Als CFO weet ik dat het een grote uitdaging om cijfers inzichtelijk te maken. Een boekhouding is vaak enkel een kadaster, wat weinig tot geen inzicht geeft over de prestaties van je bedrijf. Je cashpositie is vaak belangrijker dan je omzet. Ik merkte dat het vaak tijdrovend en complex is om dit in Excel te beheren. Waardoor ik zelf met Monitr ben gestart.” - Aldus Pieterjan Van Dam

Doe-het-zelf cash flow forecasting voor KMO’s

Monitr biedt KMO's de mogelijkheid om zelf een cash flow forecast samen te stellen via een SaaS-platform. In tegenstelling tot spreadsheets maakt Monitr gebruik van budget modules, een connectie met de boekhouding en live integraties met operationele tools, waardoor ondernemers hun cash flow en rapportering in real-time kunnen berekenen en realistisch kunnen bijsturen op korte termijn. 

Door gebruik te maken van een SaaS platform kunnen ondernemers inzicht krijgen in hun huidige cashpositie, hoe ze presteren ten opzichte van hun vooropgestelde budget en hoe hun cash flow in de toekomst kan evolueren op basis van scenario's en prognoses.

€500.000 extra om de Belgische en Nederlandse markt te veroveren

Na een eerdere investering in 2021, haalt de Antwerpse start-up bij een nieuwe ronde €500.000 op om de oplossing te schalen in België en Nederland.

“Bij een eerdere investering lag de nadruk op het verder automatiseren en vereenvoudigen van cash flow forecasting voor kleine en middelgrote ondernemingen. Zo breidde Monitr het arsenaal aan rekenmodules en integraties fors uit. Met de nieuwe investering willen we inzetten op het uitbreiden van onze sales en marketingactiviteiten”.

De investering komt voornamelijk van Pamica NV, de beleggingsmaatschappij van de ervaren fintech investeerder Michel Akkermans”

Bron: 

Monitr

Geschreven door:

Monitr, genomineerd door Volta Ventures, plaatst zich op "The Big Score 2022" als één van de 40 meest prestigieuze start-ups in België. De nominatie werd aan Monitr toegekend vanwege zijn innovatief vermogen om cash flow forecasting voor KMO's te automatiseren.

Veelgestelde vragen

No items found.
Andere bekeken ook

Vraag een gratis gepersonaliseerde testcase aan of bespreek vrijblijvend de mogelijkheden voor je kantoor

Ik wil een demo

Vraag een testcase aan voor je bedrijf? Ik wil een test case