Geschreven door:

Pieterjan van Dam

bijgewerkt op:
4/5/2023
4
min

Cashflow forecasting: waar moet je op letten?

Cash is de levenslijn van je onderneming. Een goede cash flow forecast is daarom een onontbeerlijk beleidsinstrument. In een eerdere blog beschreven we reeds het belang van een goed zicht op je runway. Meestal hebben bedrijfsleiders een goed beeld over waar ze met hun bedrijf heen gaan en wat de impact hiervan is op hun toekomstige resultaten. Toch worden sommige zaken vaak vergeten bij het opmaken budgetten en forecasts. De valkuilen bij het opmaken van een Cash Flow forecast.

Personeel: eindejaarspremie en dubbel vakantiegeld.

Voor de meeste bedrijven vormen de personeelskosten een van de grootste uitgavenposten. Daar bovenop hebben in België de meeste werknemers naast dubbel vakantiegeld ook recht op een eindejaarspremie (ook wel dertiende maand). Hierdoor heb je in de zomer en op het einde van het jaar, wanneer deze betaald dienen te worden, een grotere cash out. Deze wordt al vaker vergeten in rekening te brengen bij het opmaken van je cash flow forecast. Let hier dus op.

Om je resultaat goed te kunnen interpreteren is het aangewezen om de kosten voor vakantiegeld en eindejaarspremies te spreiden over het hele jaar. Als je dit niet doet krijg je in de zomer en op het einde van het jaar een dip in je resultaat die soms niet geanticipeerd is.

Netto werkkapitaal

Het netto werkkapitaal zijn de middelen die een onderneming nodig heeft om zijn business draaiende te kunnen houden. Deze omvatten onder andere je voorraad, je handelsvorderingen en -schulden, BTW, etc.

Handelsvorderingen en -schulden

Je openstaande klanten en leveranciers kunnen een grote impact hebben op je toekomstige cash flow. Op basis van lijsten met vervaldagen van facturen uit je boekhouding kan je deze impact inschatten.

Op de betaling van kosten en opbrengsten zit meestal ook een vertraging ten opzichte van je resultaat. Dit heeft een invloed op de verwachte cash flows die voortvloeien uit het resultaat van je budget of forecast. Ga per type kost of opbrengst na wat de te verwachten betaaltermijnen zijn en gebruik deze om je cash flow in te schatten.

BTW

Verlies ook de BTW niet uit het oog. Ga je bijvoorbeeld een grote investering doen, vergeet dan niet dat je de BTW hierop pas enkele maanden later zal terugkrijgen, en dan ook in rekening zal moeten brengen.

Voorraad

Als je voorraad hebt denk zeker ook na over hoe deze zich opbouwt. Voorraad kan een groot stuk van je werkkapitaal uitmaken. Fluctuaties in je voorraad doorheen het jaar kunnen er ook toe leiden dat je op bepaalde momenten nood hebt aan extra cash, die je bijvoorbeeld met straight loans kan overbruggen. Moet je grote hoeveelheden aankopen? Leg je een bepaald veiligheidsreserve aan? Zijn de producten die je aankoopt onderhevig aan seizoenaliteit? Door een antwoord te bieden op al deze vragen zal je je cash flow forecast nauwkeuriger in kaart brengen.

Revenue recognition

Biedt je je diensten aan in de vorm van abonnementen, let dan ook op het verschil tussen de omzet en cash flow die hieruit vloeit. Vaak worden abonnementen jaarlijks gefactureerd, maar de omzet van deze contracten moet je in de boekhouding in principe spreiden over de looptijd van de gefactureerde periode. Probeer gegronde assumpties te maken over de verdeling van je abonnementen (maandelijkse, jaarlijkse, etc.). De data van je lopende abonnementen kan je hierbij zeker helpen.

Andere zaken die soms over het oog verloren worden

Leningen

Maak een overzicht van alle leningen die je aan bent gegaan. En reken deze, op basis van de aflossingstabellen, mee in je cash flow.

Kapitaal & Dividenden

Controleer of je geplande kapitaalverhogingen of -verminderingen inbegrepen hebt in je berekeningen.

Dividenden over een vorige periode worden ook vaak vergeten.

Investeringen (Capex)

Investeringen worden geleidelijk in het resultaat opgenomen in het resultaat, door middel van afschrijvingen. Daarnaast worden deze afschrijvingen onder je EBITDA (Earning Before Interest Taxes Depreciation & Amortization, operationeel resultaat) opgenomen. Hierdoor worden investeringen af toe vergeten bij het opmaken van budgetten of cash flow forecasts. Denk daarom na over welke investeringen je nodig hebt: Ga je nieuwe personeelsleden aanwerven en heb je hier kantoormeubilair of computers nodig? Heb je machines die aan vervanging toe zijn?

Belastingen

Vergeet ook je vennootschapsbelasting niet. Betaal je voorschotten? Moet je nog een afrekening betalen over het vorige jaar? Contacteer je boekhouder en overloop dit met hem zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Historische cash flow

Vergelijk je cash flow forecast met je historische cash flow om na te gaan of je niets vergeet. Om de vergelijking zo eenvoudig mogelijk te maken gebruik je het best hetzelfde formaat als je financiële rapportering (lees hier hoe je zelf een SaaS P&L kan opstellen).

Pieterjan van Dam
Geschreven door:

Pieterjan van Dam is een gebeten cash flow expert en ex-CFO van meerdere startups. Na een glansrijke carrière achter als auditor en consultant bij Deloitte, zet hij nu zijn tanden in het ondernemingsleven. Als CFO zag Pieterjan dat bedrijven vaak worstelde met het betrouwbaar en accuraat berekenen van hun cijfers. Maak kennis met Monitr - automatische cash flow forecasting - voor KMO's.

Veelgestelde vragen

No items found.
Indien de website gebruikt wordt zonder cookie-instellingen aan te passen of de knop ‘ga verder’ wordt geselecteerd, wordt het gebruik van cookies toegestaan. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie of klik op de knop geavanceerd om uw persoonlijke voorkeuren manueel te wijzigen.