Geschreven door:

Pieterjan van Dam

bijgewerkt op:
May 28, 2024
5
min

Tussentijdse cijfers en cashflow prognoses voor accountants

Toon Samenvatting
Verberg samenvatting

Voor veel accountants zijn tussentijdse cijfers en cashflow forecasting een logische uitbreiding van hun adviesverlening. Desondanks bestaan er obstakels die deze dienstverlening belemmeren. Vaak wordt teruggegrepen naar tijdrovende en foutgevoelige spreadsheets, wat het moeilijk maakt om deze diensten op een schaalbare manier aan te bieden. Met het gebruik van gespecialiseerde tools kan je deze obstakels echter overwinnen.

In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van het aanbieden van tussentijdse cijfers en cashflowprognoses. We laten zien hoe software hierbij kan helpen en waar je op kan letten bij het selecteren van een geschikte oplossing.

Voordelen van tussentijdse cijfers en cashflow prognoses

 1. Onderscheidend vermogen: Door de verdere automatisering van compliance worden deze steeds meer gezien als een commodity. Door aanvullende diensten, zoals tussentijdse cijfers en prognoses, aan te bieden, kun je je onderscheiden van andere accountants.
 2. Versterking van klantrelaties: Het periodiek doornemen van tussentijdse cijfers met je klant, versterkt de relatie. Zo kan je de klant inhoudelijk ondersteunen als sparringspartner.
 3. Additionele waarde: De extra waarde die je biedt, kan een hogere prijs rechtvaardigen.
 4. Personeelsmotivatie: Het aanbieden van adviserende diensten kan een welkome afwisseling zijn voor je personeel, waardoor je een aantrekkelijkere werkgever wordt in een krappe arbeidsmarkt.

Obstakels voor accountants

Bij het uitrollen van dit type dienstverlening ervaren accountants vaak obstakels. Tijdsgebrek om deze dienst aan te bieden omwille van een tekort aan personeel is de meest voorkomende. Daarnaast ontbreekt vaak ook een efficiënte methode om rapportage en prognoses op te maken, waardoor tijdrovende en foutgevoelige spreadsheets worden gebruikt. Dit kan een impact hebben op de kwaliteit van het geleverde werk.

Het gebruik van gespecialiseerde software kan je helpen om deze obstakels te overwinnen.

Voordelen van rapportage- en prognosesoftware

 1. Snellere opzet: Tools maken de opzet van rapportages en prognoses sneller, wat kostbare tijd bespaart.
 2. Betrouwbare cijfers: Software minimaliseert fouten, waardoor de cijfers betrouwbaarder zijn.
 3. Diepgaand inzicht: Gegevens kunnen eenvoudiger worden geanalyseerd, wat leidt tot diepgaander inzicht in de financiële situatie van de klant.
 4. Up-to-date cijfers: Synchronisatie zorgt ervoor dat de cijfers altijd actueel zijn, wat leidt tot betere beslissingen.
 5. Accurate prognoses: Het gebruik van software maakt het mogelijk om nauwkeurige prognoses te maken op basis van de meest recente gegevens.
 6. Foutloze communicatie: Software zorgt voor foutloze communicatie, zowel intern als naar de klant toe, wat de betrouwbaarheid en professionaliteit van de accountantspraktijk verhoogt.

Rapportage en prognoses in één oplossing

Accountants gebruiken vaak verschillende rapportage-oplossingen voor verschillende klanten, wat nadelen met zich meebrengt:

 1. Opleiding van personeel: Personeel moet getraind worden in het gebruik van verschillende pakketten, wat tijd kost en leidt tot inefficiënties.
 2. Migratieproblemen: Het gebruik van verschillende oplossingen vereist migratie van gegevens, wat een drempel vormt om te beginnen.
 3. Geen enkele bron van waarheid: Verschillende oplossingen voor rapportages en prognoses kunnen leiden tot inefficiënties en minder diepgaand inzicht.

Om deze redenen kan het aanbieden van tussentijdse cijfers en cash flow forecasting in één oplossing efficiëntiewinsten opleveren

Selectiecriteria

Bij het selecteren van een oplossing moet je rekening houden met de volgende criteria:

 1. Snel opzetbaar: Rapporten moeten snel en eenvoudig kunnen worden opgezet, bijvoorbeeld via templates zoals BE GAAP, RGS, of aangepaste sjablonen.
 2. Flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid: De structuur van resultatenrekening, balans en cashflow statement moet eenvoudig aan te passen zijn zonder afhankelijkheid van consultants.
 3. Inzichten en gebruikerservaring: De oplossing moet eenvoudig te gebruiken zijn en snel de juiste inzichten bieden via dashboards en rapporten.
 4. Consolidatiemogelijkheden: (Multi-currency) consolidatie moet mogelijk zijn voor een nauwkeurig overzicht van financiële gegevens.
 5. Analytische informatie: Analytische assen (zoals kostenplaatsen en kostendragers) moeten ondersteund zijn voor diepgaand inzicht in prestaties van specifieke delen van sommige ondernemingen.
 6. Snelle prognoses: Een eerste prognose moet snel te maken zijn, bijvoorbeeld door historische cijfers te gebruiken of uploads uit spreadsheets te ondersteunen.
 7. Gedetailleerde prognoses: Diepgaandere prognoses moeten kunnen maken op basis van operationele drivers. Bijvoorbeeld: Hoeveel ga ik verkopen aan welke prijs? Welke kostprijs staat hier tegenover? Ga ik extra personeel aanwerven?
 8. Gebruik van operationele data: Het gebruik van operationele data (zoals openstaande klanten en leveranciers, BTW balansen, abonnementbeheer-data, het personeelsbestand uit je HR oplossing, etc.) kan de betrouwbaarheid van cashflowprognoses op korte termijn verbeteren.
 9. Rolling forecasts: Naast de exploitatiebegroting moet een cashflowprognose mogelijk zijn, vertrekkende van de huidige cashbalans.
 10. Scenario-analyse: Het gebruik van verschillende scenario’s is essentieel voor het evalueren van de prestaties van de onderneming.

Efficiënte tussentijdse cijfers en cashflow prognoses

Met Monitr Lite kun je snel tussentijdse cijfers opzetten aan de hand van templates zoals BE GAAP, RGS, of aangepaste sjablonen. De video hieronder demonstreert hoe je een dossier opzet op basis van een template.

Geef je klanten inzicht in hun financiële prestaties aan het hand van inzichtelijke dashboard en rapporten, maar ook doormiddel van een periodieke PDF-rapportage.

Monitr biedt een drag-and-drop interface waarmee je gemakkelijk aanpassingen kunt maken aan rapporten zoals de resultatenrekening, balans en cashflow statement. De intuïtieve gebruikersinterface en duidelijke dashboards zorgen voor snelle en juiste inzichten in de financiële situatie van je bedrijf.

Daarnaast biedt Monitr geavanceerde analytische tools, zoals kostenplaatsen, kostendragers en projectcodes, voor diepgaand inzicht in de prestaties van verschillende delen van je onderneming.

Met Monitr Premium kun je snel een eerste prognose genereren op basis van historische data of uploads van spreadsheets. De onderstaande video legt uit hoe je in enkele minuten een eerste prognose kunt maken.

Monitr maakt diepgaandere prognoses mogelijk op basis van operationele drivers, zoals verkoopprojecties en personeelskosten. Bovendien kunnen de prognoses verfijnd worden met operationele data, zoals openstaande klanten, leveranciers en HR-gegevens, wat de betrouwbaarheid van de prognoses op korte termijn drastisch verbetert.

Met Monitr kun je ook een rolling cashflow forecast weergeven, vertrekkende van de huidige cashbalans, en bijsturen op basis van de actuele verwachtingen. Daarnaast ondersteunt Monitr verschillende scenario’s, wat een waardevol instrument is om de prestaties van je onderneming te evalueren.

Tot slot biedt Monitr ook consolidatiemogelijkheden, inclusief multi-currency consolidatie, voor een nauwkeurig overzicht van financiële gegevens, zelfs voor bedrijven met internationale activiteiten.

Pieterjan van Dam

Geschreven door:

Pieterjan van Dam is een gebeten cash flow expert en ex-CFO van meerdere startups. Na een glansrijke carrière achter als auditor en consultant bij Deloitte, zet hij nu zijn tanden in het ondernemingsleven. Als CFO zag Pieterjan dat bedrijven vaak worstelde met het betrouwbaar en accuraat berekenen van hun cijfers. Maak kennis met Monitr - automatische cash flow forecasting - voor KMO's.

Veelgestelde vragen

No items found.
Andere bekeken ook

Vraag een gratis gepersonaliseerde testcase aan of bespreek vrijblijvend de mogelijkheden voor je kantoor

Ik wil een demo

Vraag een testcase aan voor je bedrijf? Ik wil een test case